Tisztelt Látogatóink!

 

Honlapunk jelentős megújulás alatt van, ezért esetenként rövidebb-hosszabb időre elérhetlenné válik. A kellemetlenségekért szíves türelmüket és megértésüket kérjük! Addig is tájékozódhat további információkért, ünnepi nyitvatartásért a Duna Múzeum Facebook-oldalán!

LÁTVÁNYTÁR

2014-ben kiállítási egységünk a múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyait mutatja be a közönségnek interaktív multimédiás eszközök segítségével. Fedezze fel Ön is a Duna Múzeum eddig nem látott kincseit!

A Látványtár kollégáink vezetésével tekinthető meg, illetve az esztergomi Önkormányzattól kapott lehetőségnek köszönhetően immár virtuálisan is be lehet járni Látványtárunk tereit - a képre kattintva:

LT dollhause

 

LÁTVÁNYTÁR

Esztergom egyik legnépszerűbb közgyűjteményi intézménye, a Duna Múzeum a Kölcsey utcában található. Az 1730-ban épült egykori káptalani ház kitárja kapuit a folyók, tavak, a vízi világ és hajózás témakörei iránt érdeklődők előtt.

 Duna muzeum Latvanytar vendeg3

 

A Látványtárában a klasszikusnak mondható kiállítási metódusok és gyakorlatok alapján láthatók a kiállított tárgyak, de ezek, illetve az ezekről mellékelt információk mennyisége miatt egy részük nem a polcokon található, hanem úgynevezett binokuláris távcsőre emlékeztető kukucskálón át tekinthető meg.

A fal mögött lévő tárgyakról így különleges közelségben kapnak képet a látogatók. A Látványtár padlózata is külön funkcióval bír, alatta olyan tárgy együttes kapott helyet, melyek eredendően is a padlószint alatt voltak használatosak. A termekben nagyméretű, érintőképernyőkön kereshetők a kiállított műtárgyak digitális kartonjai, leírásai, illetve a Látványtár jobb megismerését segítő gyűjteményi ismertetők.

 
 
 

A tárlaton fontos szerepet kap a múzeum gyűjteményi keresője, ahol közel háromezer műtárgy adatairól olvashat a közönség. Az intézmény fő profilja és egyben ars poetica-ja a családcentrikusság, a múzeumpedagógiai informális oktatás.

Ennek megfelelően a Látványtárban is nagy hangsúlyt fektettek a különböző játékokra. Ezek egyikében a látogatók virtuális muzeológusként újrarendezhetik a gyűjtemény véletlenszerűen elhelyezett műtárgyait, a dokumentumokat, fényképeket.

Az intézmény a megújult Látványtárban a digitális technika vívmányait felhasználva, további játékos alkalmazásokkal ébreszti fel a látogatókban a kutatói vénát, a felfedezés élményét, keresést.

 
 
 

A műtárgyaknál látható QR-kódok leolvasásával számos háttér információ, a műtárggyal kapcsolatos feladatok, játékos, gyerekeknek szóló animációk várják az érdeklődőket. Ugyancsak a Látványtárban található az ország harmadik legnagyobb Széchenyi-iratgyűjteménye, miként egy tetemes képeslap kollekció és egy kétezer-ötszáz darabból álló éremgyűjtemény is.

 
 
 

Látványtárunk különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeinket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, de közös élményekkel is gazdagodhatunk.

A látogatók képet kapnak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, valamint az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremanyag, illetve a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé válik. A digitális képeslapgyűjteményben nemcsak böngészni lehet, hanem a régi lapok felhasználásával üdvözletet is küldhetnek a múzeumból a látogatók, akik egy-egy jellegzetes, vízhez kötődő foglalkozás tárgyainak virtuális összegyűjtése során érdekes háttér-információkkal gazdagodhatnak. A gyűjtemény egyik különleges darabja, a Vörös László-féle, 1833-ban készült térkép. Digitális változatát használva, a legmodernebb informatikai, térképi módszerekkel egyszerre lehet kalandozni az egykori és a mai Budapesten.


A látogatók a valódi műtárgyraktárba is beléphetnek, a tömörraktári rendszer két polcán függőlegesen és vízszintesen csúsztatható monitorral szöveges és képi anyagok érhetők el, melyek a tárgy használatának, jellegzetességeinek megértését teszik könnyebbé.

További érdekességeket Horváth István muzeológus kollégánk írásában olvashatnak.