Időszaki tárlatok

az Európai Közép Galériában

Érdekességek, hírek

Meghívó, Hónap Műtárgya

Korszakkincsek

Képzőművészeti kiállítás
   apple touch icon

Vízmérce

A Duna Múzeum ismeret- terjesztő blogja

Tovább...

 

 

 


FELHÍVÁS!

Stockholmi Ifjúság Vízdíj
magyar verseny, 2019

Részletek..


EFOP-hírek:

Okt.26, Nov.6, Esztergom
Október 24, Kisköre
Október 13, Esztergom
Október 10, Sajfok

Október 4, Gátőrház


A Hónap Műtárgya

Planiméter a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből

2

Részletek...


Múlt századi hűtőmágnesek  a Duna Múzeumból

1


Felhívás SZJA 1%

Támogassa a hazai vízügytörténet kutatását és népszerűsítését! Adója 1 %-át ajánlja fel a Duna Múzeum Baráti Köre EgyesületnekAdószámunk:
18396780-1-11

Pillanatnyi időjárási helyzet:

 

 

előrejelzés,két napra:


Fenntartónk:

  • ovf_55px.png

    Országos

  • Vízügyi

  • Főigazgatóság.

  • www.ovf.hu
 

 

Csósza Péter gyűjteménye az felkeresett alkotók Kossuth-díjas, Munkácsy díjas művészek alkotásait mutatja be, akik a jelen és az elmúlt évtizedek korszak meghatározó műveit hozták létre. Korszakkincseket. 11=12 korszak meghatározó kortárs képzőművész: Drozdik Orsolya, Fazekas György, Fehér László, Halász András, Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Méhes Lóránt Zuzu, Sarkadi Péter, Tót Endre, Uglár Csaba,. Vető János NahTe, Zuzu-Vető.


Az esztergomi Duna Múzeumban először kerülnek nyilvánosság elé a gyűjtemény kincsei. Csósza Péter Vető Jánost kérte fel a gyűjteményből való válogatásra, és Halász Andrást a bemutatására.

 


Kedves Múzeumlátogatók!

A Duna Múzeum állandó kiállítása felújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2019 őszéig zárva tart. Jelenleg Látványtárunk hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 14 óráig látogatható. Szombat és vasárnap szünnap. Múzeumpedagógusaink szeretettel várják nyitvatartási időben a foglalkoztató teremben az óvodás és iskolás csoportokat. A foglalkozásokról részletes információ a "Múzeumpedagógia" menüpont alatt olvasható. Az új nyitvatartási rend előreláthatólag az új állandó tárlat bemutatásáig lesz érvényben.

Köszönjük megértésüket!


A lebegő világ képe - Az ukijo-e hatás

Amikor egy álom megvalósul.....

Misztikummal fűszerezett kiállítás Esztergomban


Zárás után bontunk


„Kapuzárási pánik” kampányunk március 31-én véget ért, és ezt követően az állandó kiállításunkat bezártuk. Pár napig még mi is nekibúsulva nézegettünk körbe a látogatók nélküli kiállítótérben, de az új tárlat tervezése és a Föld napi rendezvények lebonyolítása közben erre azért sok időnk nem maradt.

3   2  4

A régi kiállítást a héten kezdték szétbontani a szakemberek, akik szakavatott (kesztyűs) kézzel láttak a feladathoz. A most kiemelésre kerülő műtárgyakat muzeológus és restaurátor kollégáink szedik ki a tárolókból, vitrinekből, hogy egy alapos tisztítást és fotózást követően kerüljenek elhelyezésre. Ezek egy része a majdani új tárlatban bukkan fel, egy részük pedig a folyamatosan nyitva tartó látványtárunkat gazdagítja. Az analóg tablók, melyeken a hazai vízügy története és nagy alakjainak története, illetve munkássága olvasható, az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt pályázaton nyertes vízügyi igazgatóságokhoz kerülnek, ahol méltó körülmények között foglalják el immár végleges helyüket.

 

Duna Múzeum

1   5

7  6


A Duna Múzeum bezár.. Vagy mégsem?
(A biztonsági rendszer videonaplói szerint kémkedő medvék settenkedtek a Múzeumban! :D )  Kedvcsináló a múzeumlátogatáshoz

 


 Ismerje meg Látványtárunkat!

Legújabb kiállítási egységünk a múzeum gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyait mutatja be a közönségnek interaktív multimédiás eszközök segítségével. Fedezze fel Ön is a Duna Múzeum eddig nem látott kincseit!

A Látványtár hétköznap kollégáink vezetésével tekinthető meg, az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel.
Bejelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A Tanulás új élménye!

  Vízvizsgálat nagyítóval, mikroszkóppal, laboreszközökkel, maketteken, modelleken keresztül. Megtapasztalható érdekességek, kézzelfogható tapasztalatok a természet és a környezetvédelem világából – a Duna Múzeum új foglalkoztató termében. Választható foglalkozások és további információk a Múzeumpedagógia menüpont alatt.

A fejlesztés a TIOP-1.2.2-09/1-2010-0003 számú projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, 2011-ben valósult meg.


 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel tudjuk fogadni.


Nyitvatartás

Foglalkoztató és
Látványtár

hétfőtől csütörtökig
08:00 - 16:00

pénteken
08:00 - 14:00


Szolgáltatási díjaink:

 

További információk, kedvezmények

Múltunk a víz

Mintaprojekt indult a Duna Múzeum gondozásában

A Híreink Rovathoz...

Az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" elnevezésű mintaprojekt 5. és 6. befejező állomása október 26-án és november 6-án Esztergomban zajlott. A Duna Múzeum szakemberei által vezényelt mintaprogram utolsó két eseményén a projektben résztvevő két intézmény, a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumának diákjai vettek részt.

IMG 8141 IMG 8143 IMG 8214

IMG 8216 IMG 8495 IMG 8664

A Duna Múzeum múzeumpedagógusai által összeállított, Múltunk a víz című tematikus napokon résztvevő diákok – saját beszámolóik alapján – nagyon élvezték a múzeum különböző tereit kihasználó, a szokásos iskolai naptól eltérő tematikát. A projekt két utolsó napja hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A diákoknak megérkezésük után néhány mondat erejéig bemutatták a több száz éves épületet, majd a gyerekek három csoportra váltak szét. Ezt követően forgószínpadszerűen váltogatták a helyszíneket, és mindenhol elvégezték a  rájuk bízott feladatokat. Ennek keretében megismerték a Duna Múzeum állandó kiállítását, melynek célja az volt, hogy átfogó képet kapjanak arról, milyen fontos szerepet játszottak a Kárpát-medence társadalmi és gazdasági életében vizeink, és hogyan határozták meg az itt élők mindennapjait. Ezzel párhuzamosan a tanulók interaktív formában multimédiás eszközök segítségével felfedezhették a Látványtárat, Széchenyi-sztorik” címmel hallhattak a múzeum Széchenyi gyűjteményéről és az eredeti dokumentumok feldolgozásával egy nemrégen elkészült egyedi társasjátékkal is további tudást szereztek. A nap befejezéseként mindkét iskola diákjai 4-5 fős csapatokban a Duna értéktár vetélkedőn vettek részt, melyet eredményhirdetés és díjazás zárt.

A Duna Értéktárat kimondottan azzal a céllal állították össze a Duna Múzeum szakemberei, hogy egy sokoldalú tudás-gyűjteményt hozzanak létre a szakiskolások részére.  Az értéktárban információk találhatók a természeti értékekről, a vízgazdálkodásról, a hagyományos gazdálkodási módokról és foglalkozásokról, de az anyag kitér a közlekedésre, a sportokra és az ivóvíz/csatornázás témakörére is. A diákok a projekt indulásakor az első helyszínen vehették kézbe a Duna Értéktár nyomtatott verzióját, és mellé különböző kreatív feladatokat kaptak, melyekre 5 fős csoportokban otthon/iskolában készülhettek fel. A projekt utolsó napján, Esztergomban pedig bemutatták közös munkájuk eredményét.

Duna Múzeum