MÚZEUMPEDAGÓGIA

Kedves Pedagógusok!

Ezeken az oldalakon a Duna Múzeum 2022-2023 tanévre szóló múzeumpedagógiai szolgáltatásait mutatjuk be Önöknek. A Vízeum c. kétnyelvű (magyar-angol) állandó kiállításunk önálló felfedezése önmagában is sok lehetőséget rejt magában, a gyerekek, fiatalok, többféle nézőpontból szerezhetnek ismereteket a vízügyről, vízről. Látványtárunk megtekintését 6. osztálytól ajánljuk. Szeretnénk felhívni figyelmüket ingyenesen megtekinthető időszaki tárlatainkra is, ahol többségében kortárs művészeti alkotások, alkalmanként szakmai kiállítás látható. Mi, múzeumpedagógusok, igyekszünk a szakmai tartalmat érdekesen, izgalmasan befogadhatóvá tenni. Múzeumi órákat, foglalkozásokat ajánlunk számukra, amelyeken igyekszünk változatos pedagógiai módszerekkel dolgozni. Célunk, hogy a múzeumlátogatás maradandó élmény legyen!

 

Szeretettel várjuk Önöket és tanítványaikat a Duna Múzeumban!

 

múzeumpedagógusaink:

Gróhné Illés Ildikó (óvodások és általános iskola 1-5. o.)

telefon:33/500-250, 33/500-251 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Fehér Györgyi (általános iskola 6 -8. o. és középiskolások)

telefon:33/500-250, 33/500-251 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ÓVODÁKNAK

és 1-2. évfolyam

 

KISISKOLÁKNAK

1-5. évfolyam

 

 FELSŐ TAGOZATNAK

ÉS

KÖZÉPISKOLÁKNAK

 

CSALÁDOKNAK

"Vízre fel!" feladatlap megoldásai!

 

TUDNIVALÓK

A sikeres csoportos látogatás érdekében:

 • A látogatás tervezésekor tekintsék át múzeumpedagógiai kínálatunkat itt, a honlapon.

 • A csoportos látogatást legalább egy héttel a látogatás előtt kérjük bejelenteni!A múzeumban egyidejűleg maximum 80 fő tartózkodhat, a be nem jelentett csoportoknak előfordul, hogy várakozniuk kell.

 • Ha még nem jártak nálunk és lehetőségük van rá, látogassanak el múzeumunkba, mielőtt a gyerekeket elhoznák.

 • Készítsék fel tanítványaikat a látogatásra!

 • Amennyiben késnek, vagy meghiúsul a látogatás jelezzék kollégáinknak! 20 perces vagy azt meghaladó késés esetén a múzeumpedagógus napi programja dönti el, hogy meg tudja-e tartani a foglalkozást.

 • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a megadott időpont a foglalkozás kezdési időpontja, legyen idő a látogatás megkezdése előtt a gyermekek igényeinek kielégítésére, a ruhatárban a kabátok, táskák elhelyezésére!
 • A mosdók az udvaron találhatóak.

 • Az udvar kialakítása jó időben, alkalmas az uzsonna elfogyasztására, hideg, esős napokon azonban vegyék figyelembe, hogy az épületben nincs zárt, fedett pihenő helység kialakítva.

 • Az új állandó kiállítás az önálló felfedezésre épül. Megtekintésére kb. 60 percet szánjanak.
 • A múzeumpedagógiai szolgáltatások kb. 12- 24 fő részvételére tervezettek. Nagy létszámú csoportok esetén bontást javaslunk.
 • Amennyiben egyedi kérésük van a foglalkozásokat illetően (szakmai nap pedagógusoknak, egyéni témaválasztás, iskolai tematikus nap megrendezése, stb.) múzeumpedagógusaink szívesen állnak rendelkezésükre.

 

FOGLALKOZÁSTÍPUSOK

Tematikus múzeumlátogatás:  Előre bejelentett csoportok kérésére a kiállításban egy-egy témakörre fókuszálva a múzeumpedagógussal együtt fedezhetik föl a kiállítási egységeket. Felfedező lapok: Az állandó kiállítás megismerését segítő felfedező lapok a pénztárnál kérhetők (csoportmunka)

Múzeumi óra: Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó, a múzeum profiljához igazodó, iskolánkívüli tanóra. Időtartama 45 perc.

Múzeumi foglalkozás:  A múzeumlátogatást kiegészítő, a múzeum gyűjteményéhez, profiljához kötődő foglalkozás. Vannak olyan foglalkozások, melyek során tárgyalkotó képességüket is kipróbálhatják a gyerekek. Időtartama korcsoport-függő, 30-50 perc.

Kézműves foglalkozás: Az év bármely szakában kérhető tárgyalkotó foglalkozások.