KISISKOLÁKAK

Vízi közlekedés a Dunán

 

Az új kiállításban külön tematikai egység a dunai vízi közlekedés. A gyerekekkel a hajók, a hajósok életének nyomába eredünk.

Vizi kozlekedes a Dunan

 

Pingvinek pulóverben?!

 

Az élőlényekre sok veszély leselkedik, a környezetszennyezés nem ismer határokat.Érzékenyítő foglalkozás, melynek főszereplői a plüss pingvinek és a teknős.

Pingvinek puloverben

 

„Nekem a Balaton a Riviera”

 

A Balaton legenda története után társasjátékunk segít megismerni legnagyobb állóvizünket. Szót ejtünk arról, milyen szabályokat kell betartani, ha vízbe megyünk, vagy vízre szállunk.

Nekem a Balaton a Riviera

 

Élet a vízi világban / Pákászat

 

Izgalmas időutazást teszünk, beleéljük magunkat a hajdani lápi emberek mindennapjaiba. Képzelőerőnket régi eszközök, szárított növények, makettek is segítik.

Elet a vizi vilagban

 

„A malomban, a malomban...”

 

A foglalkozás során tapasztalati úton ismerkedhetnek meg a gyerekek a vízimolnárok munkájával és az alapvető gabonafélékkel.

A malomban

 

Régi vizes mesterségek, munkálatok a víz körül

 

A magyar ember évszázadok óta megtanult együttélni a hol hasznot hajtó, hol romboló vizekkel. Arra keressük a választ, kik, milyen eszközökkel, szerszámokkal hogyan tették, s teszik még ma is.

Regi vizes mestersegek

 

Halászat

 

Egy eltűnőben lévő ősi mesterség titkait kutatjuk.

Halaszat

 

Megmondod, hogy mi vagyok?

 

Érdes? Rücskös? Szúrós? Lukas? – Mit rejthet a fiók mélye?

Megmondod hogy mi vagyok

 

Legyél te is meteorológus!

 

Az időjárás elemeivel, annak előrejelzésével foglalkozunk. Kis meteorológiai állomásunkkal méréseket végzünk. A csoportmunka során a gyerekek szolgáltatják a televízió időjárás jelentését.

Legyel te is meteorologus

 

Kísérletezzünk a vízzel!

 

Ahhoz, hogy minél jobban megismerjék a diákok a víz tulajdonságait, a legjobb út a kísérletezés. Megismerik az alapvető laboratóriumi eszközöket is.

Kiserletezzunk a vizzel

 

Élet a vizes élőhelyeken

 

Magyarország vizes élőhelyeinek növény- és állatvilágával ismerkedünk. Növényi részek, preparátumok, makettek kerülnek terítékre, a mikroszkóp is előkerül..

Elet a vizes elohelyeken

 

A víz útja a folyótól a folyóig

 

Látványos maketten követjük a víz útját a csápos kúttól a házak vizes blokkján át a szennyvíztisztítón keresztül, míg ismét a folyóba ér.

A viz utja a folyotol a folyoig

 

Környezetünk védelmében

 

Nem minden hulladék szemét! Végiggondoljuk egy mai és egy régi háztartásban keletkező hulladék útját.

Kornyezetunk vedelmeben